Hvad er eksem?

3 TYPER EKSEM

1. ATOPISK EKSEM ELLER ATOPISK DERMATITIS

Atopisk eksem er den mest hyppige hudsygdom hos børn og over de seneste 30 år er forekomsten tredoblet. Den påvirker nu op til 25% af børn under 7 år og ca. 18% af børn i alderen 7-16 år.

Den rammer mest genetisk prædisponerede personer. Atopisk eksem kan påvirke alle områder af kroppen. Placeringen er forskellig alt efter patientens alder. For spædbørn oftest i ansigtet og på kroppen, og for lidt større børn i de store fleksurer: knæhaserne og indersiden af albueleddet, og generelt i hudfolder. Som regel forekommer atopisk eksem i et symmetrisk mønster. Kløen og smerterne, der følger med sygdommen, kan påvirke søvn- og livskvaliteten hos børn og deres familier.

2. KONTAKTEKSEM

Kontakteksem er en af de fem største dermatologiske diagnoser i verden. Det påvirker 27% af den europæiske population og forekommer mere hyppigt hos kvinder end mænd.

Kontakteksem skyldes enten irritanter eller allergi, og det kan forekomme akut eller være kronisk:

 

IRRITANTER

 

Kontakteksem forekommer både i hverdagslivet (husholdningsprodukter) og i det professionelle liv (vaskemidler, kemikalier).

 

ALLERGI


Kontakteksem forbindes ofte med små metal molekyler som f.eks. nikkel i smykker, duft og konserveringsmidler i f.eks. kosmetikprodukter.

3. KRONISK HÅNDEKSEM

Kronisk håndeksem påvirker 4 -10% af den voksne befolkning. Den er områdespecifik og kan skyldes både atopi, allergi eller irritanter.

Kronisk håndeksem er karakteriseret ved inflammatoriske læsioner kombineret med intens kløe og brændende fornemmelser. Huden er typisk tør og fortykket, hvilket er tegn på den kroniske tilstand. Tør, skallende og grov hud dominerer bagsiden af hænder og fingrer, men læsioner kan også strække sig til håndled og underarme.